Maak uw oude scans doorzoekbaar met de online OCR tekstherkenning van PDFen.nl

Met PDFen is het mogelijk om voor bestanden de toegankelijkheid te vergroten via de OCR service. Scans of andere documenten waar u de tekst niet in kunt selecteren, worden door de PDFen OCR service omgezet naar een PDF waarin de tekst wel kopieerbaar is. Ook worden uw scans doorzoekbaar en geschikt voor uw archief.


Daarnaast worden uw bestanden ook toegankelijk voor mensen met een beperking en dan heeft dus wél iedereen toegang tot uw digitale bestanden. Wat houdt de OCR service in? En wat kan PDFen hierin voor u betekenen?

Wat is OCR precies?

Online OCR PDFenSommige documenten en scans bevatten afbeeldingen met tekst en zijn daardoor ongeschikt voor het selecteren van tekst of zoekmachines.Een voorbeeld hiervan is een ingescand contract. Als er vervolgens een PDF-versie van wordt gemaakt, blijft dit document dus ontoegankelijk omdat er geen OCR op is toegepast. Dit kunnen we verhelpen!
OCR is een afkorting die staat voor 'Optical Character Recognition'. Deze OCR software biedt u de mogelijkheid om gescande PDFs of afbeeldingen na de OCR toepassing van PDFen zelf te converteren naar Word, Text of Excel output formats. PDFen zorgt er voor dat er een PDF gegenereerd wordt, die wel toegankelijk is voor zoekmachines of screen readers (die veel worden gebruikt door blinden of slechtzienden). Daarnaast is de tekst in uw bestanden dan natuurlijk ook door u zelf te gebruiken in nieuwe Word, Text of Excel documenten.

Digitaal Archief en OCR

Het goed functioneren van uw archief valt of staat bij de mogelijkheid om te zoeken op woorden in uw document. Door OCR toe te passen worden de scans en afbeeldingen omgezet naar tekst en kunt u zoeken op deze woorden.

Met digitale dossiervorming in combinatie met de OCR service van PDFen hebt u direct toegang tot al uw documenten. Deze documenten zijn dan snel te vinden en gemakkelijk te doorzoeken door iedereen die gebruik kan maken van uw netwerk. Wanneer uw documenten zijn gedigitaliseerd, is het mogelijk om met behulp van OCR (Optical Character Recognition) de ingescande tekst te converteren naar digitale tekst. Doordat al uw documenten digitaal zijn opgeslagen, kunnen uw werknemers en uzelf voortaan snel iets terug vinden. Zo hoeft u dus niet meer al die stapels mappen door te spitten. Door de tekstherkenning van PDFen is het dan zelfs mogelijk deze documenten te doorzoeken op trefwoorden. Zo schept u dus gemakkelijk orde in uw documenten met deze service van PDFen!

Webrichtlijnen en Toegankelijkheid van uw bestanden

De webrichtlijnen schrijven stricte regels voor waaraan uw bestanden dienen te voldoen. Toegankelijkheid is een van die belangrijkere pijlers in deze webrichtlijnen. Voor bedrijfen en organisaties van de rijksoverheid die vallen onder zogenoemde ministeriële verantwoordelijkheid is de OCR service daarom een belangrijk hulpmiddel om aan deze webrichtlijnen te voldoen. Wanneer u een account heeft bij PDFen, kunt u al gebruik maken van deze service. Het is dus ook mogelijk om direct grotere hoeveelheden bestanden toegankelijk te maken via deze OCR service in combinatie met de bulk functionaliteit.

OCR Online toepassen

Online OCR enabled

Online OCR disabledDoor in te loggen met uw account en de goedkope PDFen credits aan te schaffen kunt u gebruik maken van de OCR service. Wanneer u de door u gewenste bestanden hebt kunnen uploaden, kunt u in stap drie kiezen voor de OCR service. Deze service staat automatisch uitgeschakeld en dat is te zien aan het grijze icoontje. Wanneer u OCR wilt toepassen klikt u deze aan en zal het icoontje gekleurd zijn weergegeven.

Advies nodig?

Wilt u advies over alle mogelijkheden die PDFen uw organisatie kan bieden op het gebied van deze OCR service? Neem dan gerust contact met ons op!

Back to Top